Architectural Design / Student Folio – 1st Year / Project 4-6

This one is going to get a little long because it developed in 3 stages over the Semester. The first stage was to design 2 rooms “in a vacuum” that responded to the client’s brief. The second stage was to integrate the smaller space into the larger space without changing the feel of either space. The third stage was to develop these spaces into a Museum of Music, on a real site. This involved detailed site analysis and a strict brief. One of the main constraints was that the Museum was to be integrated into a site with a Heritage-listed facade that couldn’t be altered.

These projects were about design development… learning what to keep, learning what to let go of and about accepting that your first idea usually won’t be your best one but it’s an excellent starting block!

Stage 1 – Chamber of Echoes & Hall of Harmony:
The design for both of these spaces is based on the concept of rhythm and scale in music, architecture and nature. The sinuous curves and majestic appeal of the buttress root system informed the design of the C.O.E.; the snaking, sweeping forms were used to create layered spaces and a suggested path of circulation through the space, whilst
forming smaller outer areas for exploration and interest. The curves are created through a rhythmic series of vertical columns, of differing lengths and widths. The sunlight moves through the gaps between the columns, casting lineal strips of light upon the floor, the mood of the space changing with the path of the sun. The same concept was employed for the H.O.H. but in this instance, the effect of changing the scale of the forms was investigated. By bringing the curling, curving forms back to human scale, they almost seem to envelope and nurture. The H.O.H. is a series of organic spaces that are subsequently wrapped in an undulating slatted timber screen. The gaps between the spaces are naturally lit, resulting a rhythmic series of shadows and light areas, highlighting the mystery that lies around each corner. The timber screen wraps into each individual space, where the timber gives way to panels of textured felt and sinuous seating that wraps the edges of the space. A layered coffered ceiling that emulates the shape of the walls provides gentle illumination into the individual spaces. This space still needs more development, looking deeper into the ceiling planes (perhaps wrapping the walls up and over) and altering the floor levels of each of the 6 spaces.

HOH Page 1 HOH Page 2 HOH Page 3 HOH Page 4 HOH Page 5 COE Page 1 COE Page 2 COE Page 3 COE Page 4 COE Page 5 COE Page 6

Stage 2: Spaces Within Spaces – Integrating the HOH into the COE:

C:UsersLEAHDesktopQUTSEMESTER 2Architectural Design 2 - DA C:UsersLEAHDesktopQUTSEMESTER 2Architectural Design 2 - DA C:UsersLEAHDesktopQUTSEMESTER 2Architectural Design 2 - DA C:UsersLEAHDesktopQUTSEMESTER 2Architectural Design 2 - DA C:UsersLEAHDesktopQUTSEMESTER 2Architectural Design 2 - DA C:UsersLEAHDesktopQUTSEMESTER 2Architectural Design 2 - DA

Stage 3: Site Integration – The Museum of Music:

A3 Museum Layout A3 Museum Layout Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3 Leah.Cameron.n2711362.DAB210.Project3

5 thoughts on “Architectural Design / Student Folio – 1st Year / Project 4-6

  1. Your design process is immaculate and it is such a pleasure to unfold your thought process! Keep it up .. I know it gets tough .. but I am sure with your rigor, that urge to gain knowledge and that perseverance will take you a long way. All the Best! Do contact me if you ever need to have a chat about anything.

    • Thank you so much for taking the time to read my blog and post such wonderful comments – that means the world to me! I will definitely take you up on the offer of mentoring me… Fingers crossed that I get you for Archi 5 it 6?? My whole world becomes about designing when we start a project… I think morale is a little low in our cohort this semester. We are all feeling it but will take the 4 months break to recoup and refresh and come back bigger and better next year. Did Chandra direct you to my blog? I feel a bit sad that another student tried to hand this project in as her own work – it had not fully sunken in yet that people can capitalise on another’s hard work!! But regardless, your comments have given me the lift I needed to tackle this Northbank project head on. Thank you for your kind words and support 🙂

  2. Looks great. Im impressed to see such detail and refinement in design and also the drawing side of things, especially from a first year. Very well done. As a student myself in architecture it is inspiring to see other students work from around the world. Thankyou

I love feedback so you know what to do...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s